Avainsanat

,

   

Tiedetoimittaja Risto Isomäki (s. 1961) julkaisi syksyllä 2000 kolmannen romaaninsa. Herääminen (Tammi) sisältää kauhuromanttisesti kerrotun skenaarion ilmaston äkillisen lämpenemisen vaikutuksista maapallon elinoloihin. Mukana on myös vahvoja annoksia rakkautta, jännitystä ja muita viihteellisiä elementtejä.

Isomäki on tullut tunnetuksi ekologisiin kysymyksiin erikoistuneena tiedetoimittajana, joka on paneutunut tuotannossaan myös kehitysyhteistyöhön ja kansainväliseen elintarvikekauppaan. Hän on kansainvälisesti tunnetuin ja arvostetuin tieteiskirjailijamme.

Risto Isomäki aloitti scifi-tuotantonsa 1991, jolloin debytoi novellikokoelmalla Kristalliruusu. Isomäen ensimmäinen tieteisromaani Gilgamešin tappio ilmestyi vuonna 1994. Molemmat teokset ovat saaneet merkittäviä palkintoja sekä Suomessa että ulkomailla. Romaani Pimeän pilven ritarit (1997) kertoi saastuneesta ja ylikansoitetusta Maapallosta sekä erikoisjoukoista, jotka lähetetään ulkoavaruuteen torjumaan uhkaavia komeettapilviä. Jo vakiintuneeseen tapaansa Isomäki sijoitti romaanin tapahtumat ja henkilöt lähinnä anglosaksiseen maailmaan.

Aiemmista voimakkaista fantasiatunnelmista Isomäki on siirtynyt aimo askelin lähemmäksi reaalitodellisuuden kuvausta. Viihteellisistä painotuksistaan huolimatta Pimeän pilven ritarit ja uutuusromaani Herääminen ovat perussävyiltään ja tapahtumiltaan varsin synkkää luettavaa. Ihminen ei voi mitenkään estää Maapallon ekologisia katastrofisia ja saastumista, elleivät kansat yhdisty yhteisiin ponnisteluihin ekosysteemien hyväksi. Deterministinen eloonjäämistaistelu kärjistyy uutuudessakin painajaismaiseksi. Toivottomuus on Isomäelle vahva metafyysinen katsantokanta, jonka kautta hän epäilemättä haluaa herätellä yhteiskunnan päättäjiä ja muuttaa yleistä mielipidettä ympäristöasioiden suhteen.

Henkilökuvaajana Isomäki ei ole parhaimmillaan, toisin kuin kiintoisien miljöiden ja juonikuvioiden sommittelijana. Isomäen romaanihenkilöt eivät ole kovinkaan syvällisiä, vaan Valittujen Palojen tiivistettyyn tapaan pelkistettyjä hahmoja kosmisten tapahtumien keskiössä. Isomäen romaanikerronnassa on suomalaisittain katsottuna lähes ainutkertaisia määriä ekologisia ja geopoliittisia taustatietoja ja detaljeja. Hän tuntee asiansa ja alansa perusteellisesti ja osaa yhdistää parhaiden teknotrilleristien tavoin kiintoisia asiatietoja mukaansatempaavaan juoneen.

Julkaistu Satakunnan Kansassa syksyllä 2000.