Avainsanat

, , , , ,

robertharris

Robert Harris: Salaliitto. Alkuteos Lustrum (Englanti 2009). Suom. Natasha Vilokkinen. Otava 2010. 463 s.

Robert Harris: Pelkokerroin. Alkuteos The Fear Index (Englanti 2011). Suom. Ilkka Rekiaro. Otava 2012. 317 s.

Englantilainen kirjailija Robert Harris (s. 1957) on kirjoittanut historiallisia romaaneja lähes 20 vuotta. Hänen uusin romaanisarjansa sijoittuu Antiikin Roomaan.

Sarjan ensimmäisen osan nimi on Imperium (2007; suom. 2009) ja toisen osan Salaliitto. Trilogian kolmannen osan on määrä ilmestyä Englannissa vuonna 2011. Sarjan karismaattinen päähenkilö on roomalainen poliitikko Marcus Tullius Cicero (106–43 eKr.).

Kun Imperiumissa Cicero nousee loistavilla puhetaidoillaan senaattorista ensin Rooman ediiliksi ja sitten kiskontatuomioistuimen preetoriksi, Salaliitossa hänestä leivotaan jo ensi sivuilla Rooman uusi konsuli. Romaanikertojana toimii Ciceron yksityissihteeri Tiro, todellinen historian henkilö hänkin.

Tiro seuraa Ciceroa paitsi senaatin istuntoihin myös Mars-kentän kansankokouksiin, tuomioistuinten oikeudenkäynteihin sekä senaattorien ja sotapäälliköiden salaisiin neuvotteluihin, joissa tasavallan asiat ja tulevaisuus käytännössä päätetään. Ciceron konsulivuoden jälkeen anarkistiset voimat saavat entistä enemmän valtaa ja Rooman tasavallan aika alkaa vääjäämättä päättyä.

Romaanikertoja suhtautuu erittäin myötätuntoisesti ja ihailevasti Ciceron kaunopuheisuuteen, älykkyyteen ja muihin lahjoihin. Cicero oivaltaa Caesarin turmiolliset luonteenpiirteet jo varhain, mutta tämän vähittäiselle nousulle roomalaisten kansanjohtajaksi ei kukaan voi mitään.

Natasha Vilokkisen suomennos on ihailtavan virheetön ja tiiviskielinen. Harris on nähnyt melkoisesti vaivaa esitelläkseen perusteellisesti muitakin Rooman historiasta tuttuja valtiomiehiä, kuten Caton, Catuluksen, Lucius Luculluksen ja Pompeiuksen. Huomiota riittää myös Catilinalle, joka ryhtyy salaliittoon Ciceroa vastaan tämän konsulivuonna, ja Clodiukselle, nuorelle huikentelijalle, joka asettuu myöhemmin Ciceron vastustajaksi.

Salaliitto on jännittävä lukuromaani, jossa tapahtumat etenevät nopeasti ja mukaansatempaavasti. Parasta Antiikin Rooman poliittisessa trillerissä on yllätyksellinen kirjoitusote. Myös moninaiset vuoropuhelut ja henkilökuvaus toimivat moitteettomasti.

Uhkapeliä miljardien panoksilla

Finanssikeinottelijoista kertovan Pelkokertoimen (2011; suom. 2012) päähenkilö on Alex Hoffmann, upporikas sveitsiläinen fyysikko ja pankkiiri. Hän on onnistunut luomaan algoritmisarjan, joilla alituisessa liikkeessä olevat pörssiluvut voidaan kääntää koko ajan sijoittajien eduksi.

Ruususen uni kuitenkin päättyy karmaisevasti, kun Hoffmann joutuu yllättäen kotonaan Genevessä päällekarkauksen kohteeksi. Samaan aikaan hänen hedge-rahastossaan alkaa tapahtua käsittämättömiä asioita muka Hoffmannin itsensä pyynnöstä. Kohta miehen mitta on täysi, ja hän päättää ottaa oikeuden omiin käsiinsä, ja sivuille alkaa ilmestyä ruumiita. Romaanin lopussa käydään kiintoisa mittelö tekoälyn ja ihmisälyn välillä.

Taloustrilleri lähtee käyntiin hitaasti, mutta lopussa crescendon vauhti on huima. Hoffmann apureineen ottaa miljardiluokan riskejä kymmenen sivun välein.

Robert Harris on minusta sujuvampi ja syvällisempi historiallisten romaanien sepittäjänä kuin jännityskirjailijana. Suuren maailman talouslukuja ja finanssitekijöitä hän kuitenkin käsittelee tottuneesti. Pinnallisiksi jäävät romaanihenkilöt seilaavat globaalien markkinoiden 700 biljoonan dollarin merellä vailla omantunnontuskia, ainoastaan pelon ohjaamina.

– – – – – – –

Kirjoituksen pohjana olevat arvostelut on julkaistu Satakunnan Kansassa.