Avainsanat

, , ,

mueenuddin_big

Daniyal Mueenuddin: Hunajaa ja tomua. Alkuteos In Other Rooms, Other Wonders (USA 2009). Suom. Titia Schuurman. Avain 2012. 299 s.

Vuoden 2012 mieliinpainuvimpia lukuelämyksiäni oli pakistanilaissyntyisen kirjailijan Daniyal Mueenuddinin (s. 1963) kiitetty esikoisnovellikokoelma In Other Rooms, Other Wonders . Teos on julkaistu 20 maassa 17 kielellä.

Titia Schuurmanin loistava suomennos ilmestyi huhtikuussa 2012. Suomentaja on osannut tallentaa pakistanilaisen kirjailijan olennaisimman sanoman niin kielessä kuin sisällössä.

Mueenuddin on toiminut pitkään juristina New Yorkissa. Kokoelman kiintoisimpia kertomuksia on tarina tuomarista, joka päättää itse ratkaista erään murhatutkimuksen. Novelli avaa irvokkaan näköalan siihen läpimätään ja korruptoituneeseen oikeuslaitokseen, jossa pakistanilaiset selvittävät riita-asioitaan.

Mueenuddinin novelleissa näkyy tietoinen mieltymys maailmankirjallisuuden novelliklassikoihin. Parasta novelleissa on värikäs ja rehevä henkilö- ja yhteiskuntakuvaus.

Kaikki Mueenuddinin sepittämät novellihenkilöt vaikuttavat perin onnettomilta. Pimeyteen kääntyviä ihmiskohtaloita sävyttää silloin tällöin kirkas onnen hetki, jonka merkitys kuitenkin jää lyhytaikaiseksi.

Ylenpalttinen rikkauskaan ei tuo onnea, vaan sen sijaan avunpyytäjien ja sukulaisten painostuksen sekä vihamiesten pelon. Pakistanin rikkaat kaipaavat Amerikkaan, jossa ihminen voi nauttia rikkaudestaan ilman sen luomia velvoitteita.

Avausnovellissa köyhä sähkömies Nawabdin hankkii itselleen moottoripyörän ja saa sen avulla hankittua isolle perheelleen elannon. Kohtaaminen maantierosvon kanssa meinaa koitua Nawabdinin kohtaloksi, mutta sattuma on myötä, edes kerran.

Köyhyys on novellihenkilöiden peikko ja painajainen. Slummeissa asuvista köyhistä monet vajoavat heroinisteiksi ja jättävät kuollessaan lapsensa kerjäläisiksi.

Pakistanilaisten onneton rakkauselämä nousee tämän tästä kirjailijan fokukseen. Järjestettyjen avioliittojen maassa ainoastaan rikkaat mahtimiehet nousevat systeemiä vastaan valitsemalla toisen vaimon vanhempiensa valitseman rinnalle. Uusista avioliitoista ei yksikään pääty Mueenuddinin novelleissa onnellisesti.

Useimmat Mueenuddinin kertomuksista sijoittuvat Lahoren miljoonakaupunkiin. Tämä Punjabin maakunnan pääkaupunki on myös kirjailijan nykyinen kotipaikka.

– – – – – – –

Arvostelu on julkaistu Satakunnan Kansassa.