Avainsanat

, , , , ,

 

 

Jörn Donner: Mammutti. Suom. Kari Koski. Otava 2013. 1088 s.

JÖRN DONNERIN (s. 1933) omaelämäkerta on tiiliskivimäinen suurteos, jossa erilaiset kirjalliset ainekset on koottu sekavaksi paperinipuksi.

Mammutti lienee tekijänsä näköinen niin rakenteeltaan, kieleltään kuin sisällöltään. Kiintoisalla kerrontaratkaisulla Donner häivyttää itsensä taka-alalle, kun ulkopuolinen kertoja tähyää häntä kolmannessa persoonassa kuin matkan päästä.

Mammutti julkaistiin kirjailijan 80-vuotispäivän kunniaksi 5.2.2013. Suomenruotsalainen Donner on toiminut pitkän elämänsä aikana niin kirjailijana, elokuvaohjaajana kuin kansanedustajana ja diplomaattina. Kulttuurin moniottelijana Donner oli aikoinaan varhaiskypsä tapaus: hän julkaisi esikoiskirjansa 18-vuotiaana ja ohjasi ensimmäisen lyhytelokuvansa 21-vuotiaana.

Donner suoritti siviilipalveluksen Porin yleisessä sairaalassa 1959-1961. Tätä aikaa käsittelee muistelmateos Terveenä sairaalassa (1961).

Mammutin minäkertojana esiintyy tuon tuosta fiktiivinen henkilö Fredrik Kock. Nokian palveluksessa työskennellyt hahmo tapaa Donnerin ympärillä pyöriviä julkkiksia ja muita henkilöitä ja jolla on erityinen merkitys Donnerin tulkitsijana.

Taiteilijanelämä paljastuu kaikkea muuta kuin ruusuiseksi.

MUISTELMIEN ALUSSA Donner luovuttaa ison läjän muistiinpanoja pitkästä elämästään Kockin työstettäväksI. Mammutti on lopputulema Kockin kädenjäljestä.

Lukuisat tapauskuvaukset, kirjeet ja anekdoottimaiset tarinanpalaset muodostavat yhdessä sekavan ja monimuotoisen sirpalepuuron. Ihmisiä tulee ja menee: osa viipyy Donnerin elämässä hetken, osa vuosikymmeniä.

Tuhatsivuinen vyörytys tajunnanvirtamaisia ja ilkikurisia muistikuvia alkaa työläännyttää jo sadan sivun jälkeen.

Mammutissa sivutaan paljon paitsi Suomen lähihistoriaa myös suomenruotsalaisia kulttuurihenkilöitä II maailmansodan jälkeen. Taiteilijanelämä paljastuu kaikkea muuta kuin ruusuiseksi.

Donner kokee monia kipuja muun muassa uusiutuvien avioerojen ja syöpien vuoksi. Hän hankkii kuusi lasta neljän eri naisen kanssa. Tie kansainväliseksi kosmopoliitiksi on pitkä ja kuljettaa Donneria muun muassa Los Angelesiin, Brysseliin ja Strasbourgiin.

Kirjailijan teoksissa ei ole kuulemma ainuttakaan, jossa ei olisi mukana omaelämäkerrallista ainesta.

x x x

JÖRN DONNER
s. 1933

– kirjailija, elokuvaohjaaja, poliitikko

– kolmesti naimisissa, kuusi lasta

– esikoisteos novellikokoelma Välsignade liv (1951)

– julkaissut kymmeniä teoksia

– Finlandia-palkinto 1985 romaanista Isä ja poika

– professorin arvonimi 2003

– – – – – – – – – –

Arvostelu on julkaistu Satakunnan Viikossa 20.2.2013.