Avainsanat

, , , ,

31_katrihelena

Panu Rajala: Lavatähti ja kirjamies. Rakkauskertomus. WSOY 2013. 241 s.

Kirjailija Panu Rajalan (s. 1945) uutuusteos kohahdutti talven loppupuolella paljastuksillaan kirjoittajan ja Katri Helenan ristiriitaisesta suhteesta. Lavatähti ja kirjamies on feature-tyyliin kirjoitettu omaelämäkerta, jossa Rajala kertaa seikkaperäisesti hänen ja Katri Helenan suhteen päämäärät, ydinhetket ja kompuroinnit.

Rajala puhuu itsestään koko ajan kolmannessa persoonassa. On kuin kirjoittaja yrittäisi päästä kiinni ajatuksiinsa ulkopuolisin silmin tai korvin. Koko avioliiton ajan Rajalaa painaa varjomainen asema lavatähden rinnalla:

”Hän ei saa jäädä vain laulajatähden prinssipuolisoksi. Mutta turha kuvitella, että hän lunastaisi pintajulkisuudessa itselleen jonkin oman paikan. Mihin hän vastedes meneekin, hän on Katri Helenan mies ja sillä hyvä.”

Ristiriidat leimahtavat ensi kerran jo häämatkalla, jolloin rouvan mustasukkaisuuskohtaukset ilmenevät ensi kerran. Kun Rajala lopulta pääsee julkisuuden valokeilaan myös kirjallisilla ansioillaan, hän törmää itselleen vieraaseen maailmaan. Oppirahojaan vielä makseleva kirjamies saa huomata Katri Helenan oppineen ajat sitten käsittelemään toimittajia niin, ettei hänestä kirjoiteta lehtiin minkäänlaisia rosoisia kuvia. Rajala kuvaa Katri Helenan paljon villimmäksi kuin mitä lavatähden julkisuuskuva on koskaan ollut.

Rajala kertoo paljon Katri Helenan henkiharrastuneisuudesta, josta mies itse pysyi kaukana. Lavatähti kirjoitti toisinaan automaattikirjoituksella viestejä rajan takaa, lähinnä kuolleelta Timo-mieheltään. Kiireisten ihmisten yhteiset hetket olivat vähäiset. Lopulta mustasukkaisuuden laineet myrskyävät rakkauden ylitse ja avioliitto päättyy eroon.

Julkisuuskohusta huolimatta Lavatähti ja kirjamies saattaa olla yksi Rajalan parhaista teoksista. Tyylikäs kirjoitusote värittää suruvoittoisen rakkauskertomuksen. Arkinen tunnekuvaus alkaa ja päättyy Palokan huoltoaseman nurkkapöydässä.

– – – – – – – –

 

PANU RAJALA

  • s. 1945
  • kirjailija ja tutkija
  • filosofian tohtori
  • kolmesti naimisissa
  • 20 teosta
  • toiminut teatteriohjaajana, dramaturgina ja yliopisto-opettajana

– – – – – – – – –

Arvostelu on julkaistu Satakunnan Viikossa.