Avainsanat

, , , , , ,

revenge_of_the_sith_by_1darthvader-d6ftwy7 stover

Matthew Stover: Star Wars Episodi III – Sithin kosto. Alkuteos Star Wars: Revenge of the Sith (USA 2005). Perustuu George Lucasin käsikirjoitukseen. Suom. Ilkka Äärelä. WSOY 2005. 404 s.

Suuren ennakkokohun säestämä Star Wars Episodi III –elokuva ilmestyi keväällä 2005 myös kirjan muodossa. Sithin kosto –romaanin alkuteoksen takaa löytyi kaksi miestä: elokuvan alkuperäisen käsikirjoituksen tehnyt George Lucas (s. 1944) sekä kirjan varsinaisesti kirjoittanut Matthew Woodring Stover (s. 1962). Romaanin ansiokkaasti kotikielellemme kääntänyt Ilkka Äärelä oli siihen mennessä suomentanut yli 30 Tähtien sotaan liittyvää romaania ja tietokirjaa.

Romaani näytti selättävän elokuvan monella tapaa. Stoverin romaani sisälsi melko paljon sellaisia kohtauksia, taustoituksia ja kertomuksia, joita elokuvaan ei ollut sisällytetty. Kauan sitten kosmista sisällissotaansa käynyt galaksi avautui romaanissa moniulotteisempana ja problemaattisempana kuin elokuvassa konsanaan.

Myös henkilökuvaus meni romaanissa asteen elokuvaa pitemmälle. Pimeyden voimien kelkkaan lähteneet sithlordit saivat Stoverin kertomina paljon johdonmukaisia taustoituksia. 400-sivuinen teos toi havainnollisesti esille muitakin keisarillisia petoksia kuin sen kuuluisan jedi-oppilaan käännyttämisen, jonka ympärillä kaikki Episodit pyörivät.

Elokuvan tavoin romaani on varsin synkkä. Väkivaltaa romaani esittelee elokuvaa suoraviivaisemmin ja raaemmin. Tähtien sodan mystiikka jäljentää yhtäältä zeniläistä samurai-kulttuuria ja toisaalta mm. Isaac Asimovin (1920–1992) henkisen kasvun merkitystä tähdentävää Säätiö-sarjaa (1942–1950). Kun Episodi III esittäytyy elokuvana pintaräiskeen digitaalisena sirkuksena, kirja puolestaan nostaa Lucasin saagan uskonnolliset ulottuvuudet etualalle ja perustelee niitä kouriintuntuvasti.

Romaanissa tulee vastaan kosolti sellaisia teknisiä selostuksia, jotka toisinaan saattavat ampua raikuvasti yli. Kuten kohtauksessa, jossa jedimestari Obi-Wan Kenobi vääntää kättä kyborgi-kenraalin Grievousin kanssa: ”Obi-Wanin käsivarrella oli Voima tukenaan siinä missä kenraalin kädellä oli vain duraniumseoksen kiteinen intermolekyläärinen rakenne. Grievousin kyynärvarsi taipui kuin halpa lusikka.”

Onnistunut sillanrakennus

Stoverin romaanin juonelliset päälinjat kulkevat rinnakkain elokuvan kanssa. Sithin kosto alkaa Coruscantin taistelulla, jossa nuori jedi Anakin Skywalker kunnostautuu. Vähitellen hänelle selviää jedien ja senaatin välille syntynyt voimakas konflikti, jonka senaatin ylikansleri Palpatine ratkaisee persoonallisella tavallaan. Romaanin loppuun mennessä Anakin on menettänyt paljon ja noussut tuhkasta kuin feeniks-lintu. Kun Kapinaliiton siemen nousee romaanin lopussa oraalle, monet sivupolutkin Episodiin IV yhdistävä silta on valmis.

Sithin kosto on romaanina selvä päätös Episodi-teoksille. Sarjan keskeinen isähahmo Yoda menee itseensä ja alkaa mietiskellä uudentyyppisiä syntyjä syviä. Koko tarinan 1970-luvulla luonut George Lucas on Yodan tavoin paljosta velkaa edesmenneille mestareilleen. Tähtien sodassa on paljon lainatavaraa varsinkin Isaac Asimovilta, mm. sarjan kierto keskeltä loppuun ja alun kautta takaisin keskelle.

Matthew Stover ei ole Tähtien sodan kertojaksi aivan pystymetsästä temmattu kirjailija. Hän näet on kirjoittanut Star Wars –tarinoita kahden romaanin verran ennen uutuusteosta. Traitor (2002) kertoo Han ja Leia Solon pojan Jacenin vaiheista parikymmentä vuotta Jedin paluun tapahtumien jälkeen. Shatterpoint-romaanissa (2003) puolestaan seurataan Mace Windu –nimisen jedimestarin vaikeaa dekkariretkeä syrjäiselle planeetalle kloonisotien aikaan. Romaani sijoittuu näin kronologisesti Episodien II ja III väliin.