Avainsanat

, , ,

maritta sarapuro

Maritta Lintunen: Sydänraja. WSOY 2012. 233 s.

Maritta Lintusen kolmannen romaanin päähenkilöinä ovat sotasankareita ihannoiva parikymppinen Ronja ja hänen sodassa kuollut isoenonsa Otto. Romaanissa seurataan viiden suomalaisnaisen anarkistiryhmän toimia Isänmaallisen Kansanliikkeen hengessä kesällä 2011.

Ronja löytää 17-vuotiaana vintiltä isoenonsa Oton papereita. Aikuisena hän liittyy mukaan anarkistisoluun, joka on ottanut nimekseen Sydänraja. Ronja lähtee erikoisen uskonlahkon mukana käymään Karjalan Kannaksella tutustuakseen paikkaan, jossa Otto on menehtynyt sodan aikana. Lintusen romaanin alkuosa käsittelee matkaa, jonka aikana Ronja näyttää muille oikeat kasvonsa.

Lintusen henkilökuvauksesta löytyy monenlaisia ylilyöntejä. Irvokkaimmillaan ne ovat lahkolaisten päiväkirjamerkinnöissä ja kaukopartiomiesten tajunnanvirran kuvauksissa. Lintusen mieskuvat ovat karikatyyrimäisiä, naiset puolestaan persoonallisempia.

Teos aukeaa lukuromaanina havainnolliseksi tutkielmaksi sankarillisuuden myytin taakse. Sydänraja-ryhmän johtaja Annika kiteyttää anarkismin asenteena sydämentilaan: syvä viillos ihmisen sydämessä luo hänelle tahtotilan olla uskollinen asialleen, oli se millainen tahansa.

Maritta Lintunen on julkaissut runoja, novelleja ja romaaneja. Hän on ollut Runeberg-palkintoehdokkaana vuosina 2005 ja 2006 sekä Savonia-ehdokkaana 2009. Tien matkakirjallisuuteen avasi jo esikoisromaani Sukukaktus (2003). Sydänraja vahvistaa Lintusen roolia äärimmäisten tunnekokemusten kuvaajana.