Avainsanat

, , , ,

nick_vujicic07

Nick Vujicic: Pysäyttämätön – Uskossa on käsittämätöntä voimaa. Alkuteos Unstoppable – The Incredible Power of Faith in Action (USA 2012). Suom. Marja Sevón. Päivä 2014. 253 s.

Nick Vujicic on tunnettu ympäri maailmaa miehenä, joka syntyi ilman yhtään raajaa. Hänen edellinen teoksensa Ra(a)jaton elämä (suom. 2011) nousi myyntimenestykseksi ja vei miehen laajaan kansainväliseen työhön. Vujicic on Life Without Limbs -järjestön perustaja ja johtaja. Australiassa syntynyt mies asuu nykyisin Etelä-Kaliforniassa USA:ssa.

Pysäyttämätön on Vujicicin toinen kirja. Uutuuskirjassaan kirjoittaja kertoo paitsi lapsuudestaan Australiassa myös avioitumisestaan ja monenlaisista kommervenkeista, joihin matkustelu monissa maissa ja kulttuureissa on miestä vienyt. Teoksessa on lukuisia merkillisiä ja ihmeellisiä tapauskuvauksia, joita Vujicic on kuullut tavattuaan ihmisiä eri puolilla maailmaa.

Kirjoittaja muutti pois kotoaan 24-vuotiaana ja muutti samalla USA:han. Vujicic avioitui Kanae Miyaharan kanssa 2012. Avoimin silmin elämää ja lähimmäisiään tarkkaillut mies tiivistää oppimansa kolmeksi elämänohjeeksi, joilla hän on selviytynyt haastavan arkensa keskellä.

Ihmisen on ensinnäkin säädeltävä sisintänsä hallitsemaan tunteita, jotta tunteet eivät hallitsisi ihmistä. Toiseksi on tärkeää muistaa, kuinka menneisyyden koettelemuksissa on selviydytty. Kolmanneksi uskoa Jumalaan on Vujicicin mukaan sovellettava käytäntöön suuntautumalla ulospäin, ei käpertymällä itseensä tai piiloutumalla kuoren sisälle.

– Sekä antamisessa että saamisessa on parantavaa voimaa, Vujicic kirjoittaa.

Vujicicin rämäpäisyys ja itseironia korostuvat omakohtaisissa tarinoissa tämän tästä. Kirjoittaja kirjoittaa siekailematta muun muassa romahduskausistaan, jolloin henkiset voimavarat ovat tuntuneet erityisen rajallisilta.

– On tärkeää eritellä asiat, jotka on tapahtunut itselle, niistä asioista, jotka ovat tapahtuneet sisimmässä.

Vujicicin sitkeyttä ja elämäniloa ei voi olla ihailematta. Miehen persoonallinen kirjoitusote säkenöi sellaista elämänymmärrystä, että sitä voi ainoastaan hämmästellä. Marja Sevónin suomennos tiivistää kauniisti Vujicicin teoksen elämänmyönteisiä sisältöjä.

Nick-Vujicic-wife-Kanae-Miyahara-son-Kiyoshi-picture