Avainsanat

, , , , , ,

luther

Andrea van Dülmen: Martti Luther. Elämä, teot ja kirjoitukset. Saksankielinen alkuteos Luther-Chronik. Suom. Panu Savolainen ja Jorma Ojala. IdeaNova Oy 2002. 441 s.

Martti Lutherin (1483–1546) elämästä ja tuotannosta ilmestyi vuonna 2003 suomeksi Luther-Chronik-niminen elämäkertateos. Saksalaisen Andrea van Dülmenin (s. 1940) kirjoittaman kronikan suomalainen julkaisija on turkulainen IdeaNova Oy, jonka promoottori on toimittaja Jorma Ojala.

Uutuusteoksen arvo perustuu kronologisuuteen, sillä aikaisemmin ei ole suomennettu tarkasti aikajärjestystä noudattavaa Lutherin elämäkertaa. Alkuperäisteos ilmestyi Saksassa jo 1983. Van Dülmenin teos tuo kaivatun lisän Suomen kirkkohistorian tutkijoille ja lukijoille.

Luther-kronikka lähtee liikkeelle uskonpuhdistajan syntymästä ja päättyy tämän hautajaisiin 400 sivua myöhemmin. Lutherin värikäs elämä saa van Dülmenin tekstissä ilmeikkäitä muotoja ja esitystapoja. Teoksen loppuun on koottu pähkinänkuoreen mm. uskonpuhdistuksen päätapahtumat ja keskeiset vaikuttajat.

Ulkoasultaan Luther-kronikka on varsin näyttävä kovine ja värikkäine kansineen. Suomennoksen kieli on selvää ja viimeisteltyä työtä.

Teoksen henkilöhakemistot vahvistavat van Dülmenin teoksen asemaa teologien käsikirjastoissa. Luther-kronikka tuo huolellisesti esille mm. Lutherin tärkeimpien kirjoitusten syntyajankohdat ja historialliset kontekstit. Kirjoittaja on lisäksi onnistunut dokumentoimaan ajankohtaisia yksityiskohtia ja anekdootteja kirkkoisän elämänkerran käännekohtiin.

Lutherin myyttinen hahmo avautuu van Dülmenin teoksen äärellä jonkin verran. Päiväkirjamainen kerronta vahvistaa käsitystä Lutherin hirveän vaikeasta taipaleesta reformaattorina suurta kansankirkkoa vastaan.

Martti Luther –teos osoittaa havainnollisesti sen, että jos Luther olisi jäänyt ajatuksineen yksin, hänestä ei olisi koskaan mitään kuultu Wittenbergin ulkopuolella. Hän oli lukuisten reformaattoreiden äänitorvi ja keulakuva. van Dülmen tuo ansiokkaasti esille Lutherin panoksen lisäksi monia näistä historian unohtamista nimistä.