Avainsanat

, , ,

noam chomsky

Noam Chomsky: Valta ja terrori. Alkuteos Power and Terror (USA 2003). Suom. Sami Heino. Sammakko 2003. 187 s.

Kielitieteen professori Noam Chomsky (s. 1928) on tullut tutuksi räväköistä puheenvuoroistaan Yhdysvaltojen mielivaltaista politiikkaa vastaan.

Power and Terror -teoksen lähtölaukauksena ja kliimaksina voi pitää WTC:n kaksoistornien tuhoa syyskuussa 2001, jolloin maailman huomio keskittyi voimakkaasti terroristeihin ja heidän kiinnisaamiseensa ja johon Chomskyn edellinen kirja New York 11.9 perustuu. Kun amerikkalaiset vaativat suurin joukoin afganistanilaisen terroristijärjestön tuhoamista, Chomsky kiersi ympäri maailmaa saarnaten toisenlaista sanomaa.

Chomskyn mukaan amerikkalaisilla ei ollut mitään oikeutta kostaa terrori-iskua. Yksittäisten terroristijoukkioiden ja näiden iskujen rinnalla olisi kiinnitettävä huomiota siihen, miten suuret kansallisvaltiot ja yritykset terrorisoivat pienempiä. Maailmalla katsotaan surutta läpi sormien suurempia ihmisoikeusrikkomuksia kuin mitä New Yorkin isku on.

Valta ja terrori koostuu Chomskyn haastatteluista ja puhereferaateista. Puheenvuoroissa heijastuu tämän tästä kyyninen turhautuminen vallitseviin oloihin ja kausaliteetteihin. Chomsky räksyttää turhankin kiukkuisesti, vaikka hänellä on tukenaan paljon tutkimustietoa ja konkreettisiksi todistettuja faktoja.

Don Quijoten jäljissä?

Chomskyn näkökulmien ja kiintoisien ajatusten kapea-alaisuus lyö jonkin verran hänen tarkoitustaan silmille. Kun intellektuelli keskittää ajattelunsa ja voimavaransa pelkästään hallituksensa kielteiseen arviointiin ja sen historiointiin, on lopputulos lukukokemuksena melko yksitotinen ja yksitoikkoinenkin. Tuleeko professori lisäksi hyökänneeksi tuulimyllyjä vastaan, vaikka sinkoilee nimiä viljalti?

Kun vuosia sitten istuin lauseopin jatkokurssilla Tampereen yliopistolla, lehtori Kaija Kuiri esitteli amerikkalaisen kielitieteilijän Chomskyn, joka oli luonnostellut hyväksi havaitun lauseopillisen rakennekaavion. Toisin kuin monet muut teoriat, Chomskyn idea oli kestänyt hyvin läpi vuosikymmenten ja tuli minunkin tentittäväkseni.

Noam Chomsky ei ole itse nähnyt mitään ristiriitaa kielitieteellisen ja poliittisen työnsä välillä. Vietnamin sota teki hänestä poliittisen vastarannankiisken, ja sellaisena hän toivonee historian hänet muistavan.

Turkulaisen pienkustantamo Sammakon kustantama Valta ja terrori julkaistiin USA:ssa keväällä 2003. Sammakko itse asiassa julkaisi 2003 suomeksi Chomskyn toisenkin teoksen nimeltä Mediakontrolli. Seuraavaksi vuodeksi pienkustantamo kaavaili Chomskyn Merirosvoja ja keisareita –teoksen kustantamista, mikä toteutuikin. Kaikki edellä mainitut suomennokset ovat loppuunmyytyjä.