Avainsanat

, , ,

haapala-onni

Onni Haapala: Paikka sisärenkaassa. Aikamedia 2008. 399 s.

Aika Oy:n entisen toimitusjohtajan Onni Haapalan (s. 1949) muistelmateos Paikka sisärenkaassa kertoo pitkän linjan srk-työntekijän elämän vaiheista ja käännekohdista. Samalla teos havainnollistaa erään suomalaisen herätysliikkeen lähihistoriaa. Keuruulta kotoisin oleva Haapala toimii kirjan ilmestyessä 2008 Alavuden helluntaiseurakunnan pastorina. Nykyisin hän on eläkkeellä.

Muistelmateoksena Paikka sisärenkaassa on persoonallinen, havainnollinen ja selväkielinen. Persoonalliset näkemykset vahvistuvat varsinkin teoksen toisessa osassa, jossa kirjoittaja vastaa itselleen tehtyihin kysymyksiin. Haapala puhuu avoimesti mm. niistä kipupisteistä ja oppimistilanteista, joiden äärelle monet uudet haasteet ja vastoinkäymiset ovat häntä vieneet.

Perhe ja herätysliike

Katsellessaan jälkeenpäin pahimpia työkiireitään ja kriisejään kirjoittaja toteaa todellisen elämänrikkauden ja onnen löytyneen 6-lapsisen perheen parista. Omaelämäkerrasta jää vahvoja vaikutelmia myös kutsumuksen merkityksestä elämän ohjaajana.

Maantieteelliset murrokset siivittävät Haapalan elämäntyötä. Vaikka pastorintyöhön kuuluu monesti muuttaa uudelle paikkakunnalle, Haapalan kohdalla asiaan on liittynyt lisämauste. Hänen matkassaan ovat paikkaa vaihtaneet myös sekä helluntailiikkeen raamattuopisto että kustantamo.

Liikkeen raamattuopiston tilat Hattulassa myytiin tilanpuutteen takia 1990-luvun alussa, ja uusi opistoalue Keuruulla nimettiin Isoksi Kirjaksi Haapalan itse keksimän nimen mukaisesti. Lama-ajan kurimuksessa helluntailiikkeen kustantamo Ristin Voitto Vantaalla yhtiöitettiin 1995 Aika Oy:ksi (nyk. Aikamedia). Haapala toimi kustannusosakeyhtiön ensimmäisenä toimitusjohtajana 7 vuotta, johtaen kustantamonkin Keuruulle 1990-luvun lopulla.

Paikka sisärenkaassa antaa osittain melko kielteisen kuvan siitä päätöksentekokulttuurista, joka vallitsee vailla keskusorganisaatiota toimivassa herätysliikkeessä. Kun kukaan henkilö tai instanssi ei kontrolloi esim. srk-työntekijöiden työoloja, muodostuu helposti pitkäaikaisia ihmissuhdeongelmia ja muita kipupisteitä.