Avainsanat

, , ,

lena-katarina-swanberg-parisoula-lampsos-foto-anna-emila-lundgren

Lena Katarina Swanberg and Parisoula Lampsos / Foto: Anna Emila Lundgren

Parisoula Lampsos & Lena Katarina Swanberg: Bagdadin prinsessa – Elämäni Saddamin kanssa. Alkuteos Mitt liv med Saddam (Ruotsi 2010). Suom. Iiro Kuuranne. Otava 2011. 348 s.

Parisoula Lampsosin (s. 1952) elämäntarina hätkähdyttää merkillisyydellään. Saddam Husseinin pitkäaikainen rakastajatar asuu tällä hetkellä Ruotsissa, jossa hänen elämäkertansa ilmestynyt 2010.

Vuonna 1968 Parisoula oli 16-vuotias kreikkalaisperheen tytär, joka asui Bagdadissa. Hän törmäsi pihajuhlissa kolmikymppiseen komeaan irakilaispoliitikkoon nimeltä Saddam Hussein. Suhde alkoi saman tien Parisoulan vanhempien vastustuksesta huolimatta.

Toisin kuin muiden Saddamin rakastajattarien kohdalla, Parisoulan ja Saddamin suhde kesti vuosikymmeniä. Parisoula ei voinut koskaan mennä naimisiin Saddamin kanssa, koska kristityn ja muslimin avioliitosta ei olisi tullut mitään. Saddam kuitenkin kohteli naista omaisuutenaan, vaikka tämä avioitui toisen miehen kanssa.

Saddam vainosi tämän tästä Parisoulan perhettä säälimättömästi. Ensin hän takavarikoi itselleen Lampsosien kodin ja järjesti Parisoulan ja Siropin eroamaan toisistaan. Vuosia myöhemmin Sirop kosi Parisoulaa uudelleen, mutta tämä pudisti surullisena päätään: hän ei halunnut miehensä kuolevan Saddamin kostotoimien uhrina.

Epänormaalia elämää

Saddam kutsui vuosien aikana säännöllisesti Parisoulan luokseen jopa ulkomailta asti. Saddamin vanhin poika Udai vihasi suosikkirakastajatarta ja alkaa vainota tätä ja hänen lapsiaan. Vaarojen ristitulessa Parisoula unelmoi normaalista elämästä, joka tuntui kaikonneen peruuttamattomasti.

Lampsosin tulkinta menneestä rakastajastaan on hyvin ristiriitainen. Yhtäältä hän pitää Saddamin kohtaamista elämänsä suurimpana onnettomuutena, jonka seuraukset vainoavat häntä yhä, Saddamin kuolemasta huolimatta. Toisaalta Lampsos muistelee Irakin diktaattoria vetovoimaisimpana miehenä, jonka on koskaan tavannut.

Sujuvasti suomennettu Bagdadin prinsessa kertoo havainnollisesti paitsi Irakin lähihistoriasta, myös Saddamin dynastian noususta ja tuhosta. Se kätkee sisälleen suruvoittoisen tarinan eräästä armenialaissuvusta, jotka menetti onnellisen elämän edellytyksensä lähisukulaisen erikoisen kohtalon vanavedessä.