Avainsanat

, ,

Kirsi Piha: Medicien naapurissa. Pieni kirja Italiasta. Otava 2008. 189 s.

”Sen sijaan, että muuttaa koko elämänsä ja muuttaa Italiaan, kannattaa Italia nauttia pieniä paloja kerrallaan.”

Itäisessä Marchen maakunnassa vietetyt lomajaksot ovat saaneet Kirsi Pihan (s. 1967) kirjoittamaan pienen kirjan Italiasta. Suomen räntäsateisiin kyllästynyt ex-kansanedustaja hankki silloisen miehensä Saku Tuomisen kanssa jo vuosia sitten loma-asunnon Italiasta. Piha oli aikaisemmin julkaissut ja toimittanut viisi kirjaa, muun muassa Äitijohtajan vuonna 2006.

Medicien naapurissa on persoonallinen matkakirja, jonka kepeä tyyli ja henkilökohtainen ote tempaisevat mukaansa ajoittain vastustamattomasti. Piha kertoo italialaisista ihmisistä, ruokalajeista, paikoista ja historiasta kriittisin silmin mutta aidosti haltioituneena. Kirjoittaja onnistuu havainnollistamaan Italian lumoa lähes yhtä hyvin kuin Helena Petäistö loistavissa matkaoppaissaan Euroopan kaupungeista.

Säkenöivän kerronnan keskiössä ovat lähinnä Italian-talon remontti, naapurissa asuva Medicien suurperhe, Marchen maakunnan erityispiirteet, Italian politiikka sekä italialainen kahvi- ja ruokakulttuuri. Kirjoittaja yrittää siinä sivussa kasvattaa suomalaista lukijaa hylkäämään vääriä uskomuksiaan italialaisista ja Italiasta.

Perhekeskeinen ote

Pieneen italialaiskylään sopeutuminen ei onnistunut Pihan perheeltä heti eikä kivuttomasti. Ihmiset katsoivat pitkään kummastuneina, välittömyyttä ei syntynyt saman tien. Paikallisten asenne suomalaisperhettä muuttui kertaheitolla, kun Kimi Räikkönen siirtyi Ferrarin leipiin:

– Tehän olette siis suomalaisia!

Italiaan rakastunut kirjoittaja ei peittele monipuolista kateuttaan italiasta elämäntapaa ja –asennetta kohtaan. Ylisanoja riittää kosolti. Pihan teoksesta jää hieman sekava jälkimaku. Runsaat italiankieliset sanat alkavat häiritä teoksen loppua kohti. Kaikki 49 väliotsikkoa ovat nekin italiaksi, ja moni niistä jää aukeamatta.

Pihan perhekeskeinen lähestymistapa tuntuu nautittavan kouriintuntuvalta. – Meillä on paljon opittavaa näistä pastansyöjistä, hän julistaa paatoksella. Tämä näkyy erityisesti ruokaan liittyvissä kirjoituksissa. Kenties sen vuoksi, että Pihan italialainen katsoo suomalaista tarkemmin, mitä suuhunsa panee ja milloin juo cappuccinonsa.