Avainsanat

, , , ,

Kirjailija Juha Itkosen (s. 1975) matkakirja Minun Amerikkani (Otava 2017) perustuu neljään matkaan, jotka kirjailija teki Yhdysvaltoihin vuonna 2016 ja tammikuussa 2017.

Kirjailija käy Donald Trumpin esivaalikampanjatilaisuuksissa ja myös virkaanastujaistilaisuudessa. Itkonen katsoo Trumpia ensin huvittuneena, myöhemmin pelokkaana ja lopulta epätoivoisena. Eihän tässä näin pitänyt käydä.

Itkonen oli luottanut siihen, etteivät amerikkalaiset voisi äänestää presidentiksi törkeää käytöshäirikköä. Kirjailija erittelee pitkin kirjaa Trumpin valtaannousun syitä. Minkälaiset ihmiset oikein häntä äänestävät? Miten ihmeessä tämä on mahdollista kristityssä maassa? Tähän Itkonen on tämän tästä historiallisia näkökulmia esimerkiksi mustien ihmisoikeustaistelun etenemistä tai Barack Obaman valtaannoususta.

Itkosen lopputulema on ihmiset kuplien keskellä. Amerikkalainen yhteiskunta on täynnä kuplia, joissa ihmiset elävät tietoa muusta tai vaihtoehdoista.

”Amerikkalaiset ovat aina osanneet utopioiden luomisen. Amerikassa on ollut niille tilaa, aivan fyysisestikin, manner on niin laaja ja maata niin paljon.” (s. 268)

Itkonen tekee tarkkanäköisiä huomioita amerikkalaisista, jotka presidentinvaalien alla haaveilevat paremmasta huomisesta ja laittavat toivonsa Trumpiin. Tämä ei voi olla ärsyttämättä Itkosta, joka läpi teoksensa ottaa voimakkaasti kantaa kyseisen presidenttiehdokkaan käytöstapoihin ja asenteisiin.

Aikamoinen jymypaukku odottaa lukijaa teoksen puolivälissä. Itkonen nimittäin menee käymään syvässä Etelässä kirkossa ja istuu koko jumalanpalveluksen. Analysoidessaan saarnaa, jumalanpalvelusta, papin pukeutumista ja seurakuntalaisten käyttäytymistä kirjailija paljastaa, että osa hänestä on aina halunnut tulla uskoon.

Tällainen etsintä näkyy siinä asenteessa, jolla Itkonen erittelee kirkkoon ja uskontoon liittyviä ilmiöitä USA:ssa. Häntä surettaa kovasti, että kristityt ovat sulkeneet silmänsä Trumpin heikkouksilta ja jopa kääntyneet hänen kannattajikseen.

Itkonen on monelle suomalaiselle sukupolvensa tulkki, jonka romaaneissa USA on aina ollut merkittävässä roolissa. Trumpin valinta presidentiksi osoittaa suomalaiskirjailijalle, että Yhdysvallat on epäonnistunut yhteiskuntana.

Itkosen mukaan amerikkalaiset eivät saa koulussa tasapuolisesti eväitä maailmankuvan muodostamiseen. Pieni osa saa maailman parasta oppia, kun taas suuri osa saa luokattoman huonoa koulutusta.

Hämmästyttävästi jopa erittäin huonossa asemassa olevat amerikkalaiset pitävät silti Yhdysvaltoja maailman parhaana maana asua. Kun kirjailija sanoo näille, että Suomessa ja Euroopassa eletään joissakin asioissa jopa paremmin kuin Amerikassa, häntä ei edes kuunnella.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Kirjoitus on julkaistu Sana-lehdessä.