Avainsanat

, , , ,

jaakko-yli-juonikas-26-10-2017

Jaakko Yli-Juonikas: Uneksija. Otava 2011. 191 s.

Syksyllä 2017 Finlandia-ehdokkaaksi kohonnut Jaakko Yli-Juonikas (s. 1976) julkaisi helmikuussa 2011 absurdin romaanin unen ja rakkauden sivupoluilta ja keskiöistä. Loimaalaissyntyinen Yli-Juonikas toimii Turussa vapaan kirjailijan toimensa ohessa suomentajana ja kriitikkona.

Uneksija oli tietynlainen vastakirja kirjailijan edelliselle romaanille Valvoja (2009), jossa tehtiin valvomisen maailmanennätystä. Yli-Juonikkaan esikoisteos, novellikokoelma Uudet uhkakuvat, ilmestyi 2003.

”Unissa tapahtuu useastikin sellaista, mikä ei ole valveilla mahdollista. Mutta onko asioita, jotka ovat päinvastoin valveilla mahdollisia ja unessa mahdottomia?”

Uneksijan nimikkohenkilö on kolmikymppinen Eino Teräs, joka on tehnyt päällysmiehen työtä kutomossa mutta kiertää nyt ympäri Suomea horrospuhujan roolissa.

Eksoottiset esitykset vuonna 1919 keräävät ihmettelevää väkeä. Eino suljetaan kirstuun, jonka kannet avataan esityksen aikana Etäisneron sävähdyttäville sanomille.

Esitysten ulkopuolella Eino sairastaa jatkuvasti. Keuhkotauti saa hänet välillä oksentamaan verta. Myös piinalliset hermo- ja päänsäryt kalvavat häntä säännöllisesti.

Vuoden 1918 muisto ja haavat ovat Yli-Juonikkaan romaanin tärkein taustatekijä. Punakaartilaisten tappio tuntuu kipeimmin Einon kotikaupungissa Tampereella.

Vuoden takainen punaisten tappio Tampereen taistelussa on ollut Einolle tilinteon ja ihanan vapautuksen päivä. Hän äänestää Kansallista Kokoomusta, koska se ajaa kuninkaan nimittämistä riidanhaluisen ja itsekkään Suomen kansan hallitsijaksi.

Kaoottinen uni toimii romaanin johtomotiivina tyydyttävästi.

Vaikka veljessota on päättynyt, kauheat painajaiset riivaavat Einoa jatkuvasti. Eino ymmärtää karulla tavalla unistaan, että punakaartilaiset onnistuivat kylvämään pelottelemiensa ihmisten sieluun pysyvän kauhun siemenet.

tampere1918 (2)

Skitsofrenian aihepiirit olivat kirjailijalle tärkeitä jo esikoisteoksen novelleissa. Sadan vuoden takainen kieli, tyyli ja miljöö ovat kirjailijalla hyvin hallussa.

Henkilökuvauksessa Yli-Juonikas kärjistää henkilöitä pienoiseen hullunkurisuuteen saakka. Uneksija on vahva rakkausromaani, jonka romanttinen loppu kääntää maagisen kertomuksen toiveikkaaseen suuntaan.

Jaakko Yli-Juonikas on saanut romaaneistaan kosolti kirjallisuuspalkintoja. Uneksija voitti nuorille kirjailijoille tarkoitetun Kalevi Jäntin palkinnon.