Avainsanat

, , ,

keke & eeli

Keijo Leppänen ja Eeli Tolvanen.

Keijo Leppänen: Snaipperi. Eeli Tolvasen tarina. Keile Oy 2018. 108 s.

Lokakuussa 2018 ilmestynyt Snaipperi kertoo Eeli Tolvasen (s. 1999) tarinan Nummelan peltihallista Vihdistä NHL:n valoihin Nashvilleen.

Kirjan rakenne on jääkiekko-ottelu, merkittävä Kanada-Suomi-peli, jossa Tolvanen pääsi tärkeään rooliin.

Tolvanen pohtii kirjassa myös elämää kaukalon ulkopuolella. Mikä on perheen ja kaverien merkitys? Miten koulu ja urheilu sovitetaan yhteen? Entä miten nuori mieli pärjää median myllytyksessä?

Kirjan kirjoittanut Keijo ”Keke” Leppänen on kustantanut teoksensa itse. Leppänen on toiminut 25 vuotta MTV:n uutisankkurina. Hänen aiempia teoksiaan ovat muun muassa perhearkea kuvaava Isyystesti (2002) ja F1-kuljettaja Mika Häkkisen elämäkerta (2005). Keke on käsitellyt kirjoissaan itselleen omakohtaisia aiheita, kuten parisuhdetta ja perhe-elämää.

Uusimman kirjansa Keke kirjoitti poikansa kaverista. Hän on seurannut Tolvasen uraa vuosikaudet kaukalonlaidalta. Leppäsen keskimmäinen poika Ottoville pelasi aiemmin nelisen vuotta Tolvasen kanssa samassa junnujoukkueessa.

Eeli Tolvanen on Nummelan Palloseuran kasvatti. Hän siirtyi D2-juniori-ikäisenä Espoo Bluesiin, kun NuPSin vuonna 1999 syntyneiden ikäluokka ei saanut joukkuetta kasaan.

Myös Eeli Tolvasen isoveljet Joona ja Atte pelaavat jääkiekkoa. Joona Tolvanen pelaa puolustajana Mestis-joukkue Lempäälän Kisassa, Atte Tolvanen on puolestaan maalivahtina Northern Michigan Universityn yliopistojoukkueessa. Veljesten isä, rehtori Markku Tolvanen, valmensi aikoinaan poikiaan NuPS:ssa.

Eeli-Tolvanen-11052018-AOP-825x433

KIRJA on yhden jääkiekko-ottelun mittainen. Kehyskertomus seuraa Kanada-Suomi-ottelua Tanskan MM-kisoista keväältä 2018. Samalla Snaipperi perkaa nuoren jääkiekkotähden elämän ja uran vaiheita.

Keke kannustaa kirjallaan erityisesti poikia lukemaan enemmän.

– Kolmen pojan isänä luulen tietäväni, mitä pojat ja isät haluavat lukea, hän mietti ääneen MTV:n tiedotustilaisuudessa.

– Tiedostin, että näin 15-vuotiaat saa ehkä lukemaan. Toinen vaihtoehto olisi ollut toteuttaa tämä poikatarinana, mutta halusin olla sivistävä, Leppänen perusteli.

Snaipperin synty vei seitsemän kuukautta. Tehdä kirja 19-vuotiaasta jääkiekkoilijan alusta vaatii rohkeutta. Leppänen itse on haastattelussa painottanut, ettei Snaipperi ole elämäkerta eikä muistelmateos.

Kirjailija puhuu erilaisesta urheilukirjasta, joka on suunnattu teini-ikäisille. Snaipperin fonttikoko on iso, kuvia on paljon.

Snaipperi tarkoittaa tarkka-ampujaa. 30 000 harjoituslaukausta vuodessa monta vuotta peräjälkeen on vaikuttanut, että Tolvanen osuu usein siihen, mihin aikoo.

Ajatus kirjasta syntyi Pyeongchangin olympialaisten aikaan.

– Kun olympialaisissa näin, että siellähän se ampuu maaleja ihan samaan tapaan kuin ennen, päätin, että  tuosta pitää tehdä kirja, Keke sanoo.

Tolvanen jäi pikkupoikana syrjään kahdesta juniorijoukkueesta sen vuoksi, että häntä pidettiin liian heiveröisenä. Hän alkoi harrastaa jääkiekkoa lopulta Espoon Kiekkoseurassa.

– EKS oli jostain syystä kaupungin jääkiekkopiirien alinta kategoriaa, vaikka sieltä ovat lähteneet muun muassa sellaiset pelimiehet kuin Veli-Matti Savinainen, Ville Lajunen, Jarno Koskiranta ja Mikko Koskinen, Tolvanen sanoo Snaipperissa.

eeli-tolvanen

TOLVANEN valottaa myös jääkiekon toista puolta – koppihenkeä.

– Loppuverryttelyt ja pelien analysointi olivat jo itsessään mukavia. Lisämaustetta toivat kavereille tehtävät jäynät. Harjoituksista lintsanneiden varusteista tehtiin joulupaketteja, ja ontot komposiittimailat täytettiin vedellä tai sidottiin erkkanauhalla tiukkoihin nippuihin. Kylmägeeliä kokeiltiin joskus kiveksiin, ja kokispurkissa tarjottiin kaverille kusta, jääkiekkoilija kertoo.

Hyytävää, eikö vain!

Kirjaa varten tehtiin 15 haastattelua. Teos on kirjoitettu minä-muotoon eli Eelin omiksi sanoiksi.

Tolvanen avautuu kesän 2017 NHL-draftista, jossa iski kuulemma ”täydellinen epätoivo”. Tolvanen odotti kuulevansa nimensä sijojen 9.-15. paikkeilla. Nuorukaisen koko perhe oli matkustanut Chicagoon jännittämään.

Sitten varauksia alettiin näyttää. Suomalaiset riemuitsivat, kun Miro Heiskanen huudettiin Dallasiin kolmantena.

– Minut piti kaiken järjen mukaan poimia yhdeksän kohdalla, mutta eipä valittukaan.

Nimi toisensa jälkeen ilmestyi näytölle. Seuraavina suomalaisina tulivat Juuso Välimäki (nro 16) ja Urho Vaakanainen (18) ja Kristian Vesalainen (24).

Varataanko Tolvasta lainkaan?

Henri Jokiharju huudettiin numerolla 29. Sen jälkeen tuli helpotus, kun Nashville Predators poimi Tolvasen numerolla 30, avauskierroksen toiseksi viimeisenä. Ykkösvaraus tuli kuin tulikin.

– Olin jo päättänyt, että jos putoan toiselle kierrokselle tai kauemmaksi, en ole täällä enää huomenna niitä julistuksia kuuntelemassa.

Seuraavan vuoden aikana nuorukainen pääsi pelaamaan Jokereihin ja Leijoniinkin. Samalla tapahtui jotakin. Someseuraajia ja yhteydenottoja alkoi sadella kuin vyörynä.

– En ole yhtään komeampi tai merkittävästi vahvempi kuin vuosi sitten, enkä juuri hauskempikaan. En yleensä ole seurueen kookkain, enkä pukeudu erityisen tyylikkäästi.

eeli 2