Avainsanat

, , , , ,

karohämäläinen

Karo Hämäläinen. Kuva: Mikko Ahmajärvi/YLE.

Karo Hämäläinen: Miksi juoksen. Otava 2019.

Kirjailija Karo Hämäläisen (s. 1976) Miksi juoksen kertaa kirjallisuusmiehen väkevää juoksuharrastusta edestä ja takaa sellaisella hartaudella, jota harvoin kohtaa.

”Juoksu on innostus ja lamaannus. Se on kipu ja nautinto, hulluus ja nerous.”

Hämäläinen koki juoksuherätyksen kolmikymppisenä.

MIKSI JUOKSEN on kirjoitettu samanlaisella tatsilla kuin Haruki Murakamin Mistä puhun kun puhun juoksemisesta (2007). Maailmankirjallisuuteen kivunnut Murakami päätti julkaista omaelämäkertansa mutta tehdä sen juoksutarinoinnin kautta.

Nelikymppisen Hämäläisen kertojanote ja johtomotiivi ovat täsmälleen samat. Juoksuaiheiden lomassa hän käy läpi seikkaperäisesti oman elämänsä käännekohdat sekä kirjojensa syntyprosessit.

Kirjoittaja koki juoksuherätyksen kolmikymppisenä. Sen jälkeen Hämäläinen on taittanut yhden jos toisenkin kilometrin apostolinkyydillä. Juoksuaddiktin matkat ovat pidentyneet, myös kilpailuissa. Hän on juossut jopa yli 100 km:n ultrajuoksukilpailuja. Näistä Hämäläinen raportoi hartaasti ja yksityiskohtaisesti.

karohämäläinen2

NUTS Ylläs Pallas 2017.

MIKSI JUOKSEN on hyvin henkilökohtainen juoksukirja. Sen verran lähelle Hämäläinen päästää ventovieraan lukijan, että hieman hämmästelin.

Kuten Murakamin teoksessa, juokseminen on Hämäläisen kirjassa oikeastaan sivuseikka, jonka kautta päästään varsinaiseen aiheeseen eli kirjoittajan omiin elämänvaiheisiin. Juokseminen on opettanut Hämäläiselle paljon elämään ja kirjallisuusammattiinkin liittyviä aiheita.

Ainakin niitä on ollut lenkeillä rauhaa ja aikaa mietiskellä jos ei muuten.

Miksi juoksen inspiroi juoksuharrastuksen aloittamiseen.

SAMALLA lukijalle selviää, millaisia kirjoja Hämäläinen on kirjoittanut ja mitä muuta vuosien aikana on tapahtunut. Häneltä on ilmestynyt kuusi romaania, yhdeksänosainen lastenkirjasarja, useita muita lasten- ja nuortenkirjoja sekä useita tietokirjoja.

Miksi juoksen voi parhaimmillaan inspiroida juoksuharrastuksen aloittamiseen. Joitakuita lukijoita teos voi inspiroida myös luku- tai kirjoittamisharrastuksen kehittämiseen.

Karo Hämäläinen osaa pukea sanoiksi juoksuharrastuksen voiman ja kipeät puolet. Jouheva tarinointi sujuu muutenkin kuin vanhalta tekijältä. Lopputulemana Miksi juoksen tempaisee mukaansa vastustamattomasti.