Avainsanat

, , , , ,

Reijo ja Pirjo Toivanen.

Pirjo Toivanen: Salsaa ja mojitoa. Kuvat Reijo Toivanen. Stresa 2021. 192 s.

PORILAISTAUSTAISEN maailmanmatkaajan Pirjo Toivasen uutuusteos Salsaa ja mojitoa esittelee Toivasten retkiä Latinalaiseen Amerikkaan vuodesta 2010 nykypäivään. Rehevästi kirjoitetun matkakirjan on kuvittanut kirjailijan aviomies Reijo Toivanen.

Matkahaaveet kehittävät kuplia vatsanpohjaan. Vuosia ulkomailla asuneet Toivaset eivät ole kokeneet ongelmaksi hypätä tuosta noin vain lentokoneeseen ja matkata useammankin tunnin päässä odottavaan kohteeseen.

Vuonna 2010 Toivaset jäivät töistään sapattivapaalle ja alkoivat miettiä matkakohteita. ”Ei mikään ole yhtä hauskaa kuin pyöritellä maapalloa kirjoituspöydällä.”

Tästä seurasi matkoja Meksikoon, Argentiinaan, Pääsiäissaarille, Costa Ricaan, Peruun, Chileen, Brasiliaan, Kuubaan, Costa Ricaan ja Kolumbiaan.

Latinalainen Amerikka paljastuu Toivasten kirjassa ihmeellisyyksien runsaudensarveksi. Vanhat intiaanikulttuurit saivat suomalaisista kunnon niskaotteen. Meksikossa Toivaset hullaantuivat atsteekkien ja mayojen historiasta ja Perussa inkojen ylväistä raunioista.

Mitä erikoisin kokemus oli tutustua Pääsiäissaaren kuuluisiin miespatsaisiin. Niitä rakensivat aikoinaan Gambiersaarilta soutaneet polynesialaiset alkuperäisasukkaat. Tänään Pääsiäissaarella on enemmän villihevosia kuin ihmisiä.

ANKEUTTAKIN löytyi monin paikoin.

Esimerkiksi Kuuba on kärsinyt vuosikymmeniä venäläisen talouden alamäestä ja USA:n kauppasaarrosta. Maahan eksyviltä turisteilta kärkytään ylimääräisiä lääkkeitä, vaatteita ja muita hyödykkeistä, runsaista vipeistä puhumattakaan.

Venezuelan ja Nicaraguan Toivaset ohittivat suosiolla niiden turvattomuuden vuoksi. Brasilian-retketkin jäivät yhteen Toivasten nähtyä Riossa aseellisen ryöstön keskellä katua.

Kuuban Havannassa kirjailija menetti kaulakorunsa ammattivarkaalle keskellä katua. Härski temppu vei Toivaset seuraavaksi tutustumaan paikallisen poliisilaitoksen tehottomaan toimintaan.

Toivasten omien matkakokemusten väliin löytyy runsaasti kiintoisaa paikallishistoriaa. Kirjailija muistelee eloisasti myös eri paikoissa asuneita kuuluisuuksia. Tätä kautta esimerkiksi Hemingwayn Havanna tai Nerudan Santiago aukeavat laveammassa valossa.

Pirjo Toivasen tekstin rinnalla aviomiehen kuvat nousevat keskiöön tämän tästä, ajoittain jopa tekstin ohitse täyttäessään suurimman osan aukeamasta.

Reijo Toivanen on kuvannut sekä suomalaisille tuttuja turistikohteita että eksoottisia yksityiskohtia. Kuvat tavoittavat hienosti kyseisen maan ominaispiirteitä sekä menneen ajan rientoa. Ensimmäiset kuvat ovat vuodelta 2010, viimeisimmät koronavuosilta.

Kuvissa tulee vastaan muun muassa kalastajia Havannan rantakadulla, veitsenteroittaja Buenos Airesin jalkakäytävällä, souturetkeläisiä Amazon-joella ja ihmisten suhteen erittäin arka ketsaali, suurin ja värikkäin Costa Rican paratiisilinnuista. Viimeksi mainitusta Toivanen nappasi kuvan kauko-objektiivilla.

Perun pääkaupunki Lima vaikuttaa pikkupaikkakunnalta ollakseen miljoonakaupunki. Kerrostaloja on hyvin vähän, ei metroa ja vain pari suurta tavarataloa.

Toivaset ovat asuneet Suomen ulkopuolella pysyvästi vuodesta 1995. Salsaa ja mojitoa on Pirjo Toivasen toinen tietokirja ja neljäs kirja.

Italiaan sijoittuva kuvallinen matkakirja Proseccoa per favore! tuli painosta 2018. Lisäksi Toivanen on julkaissut romaanit Pyhä paha perhe (2017) ja Siskoni Italiassa (2020).

Porilaistaustaisen Pirjo Toivasen muiden kirjojen tapaan myös uutuustietokirjan kieli on virheetöntä, selvää ja tiivistä.