Avainsanat

, , , , , , ,

Mentalisti Tommi Viikinkoski työssään. Kuva: Viikinkoski-blogi.

Tommi Viikinkoski: Kaikesta huolimatta. Mentalistin ohjeita hyvään oloon. Basam Books 2023. 131 s.

PORILAISEN mentalistin ja Radio Porin entisen juontajan Tommi Viikinkosken (s. 1984) esikoiskirja Kaikesta huolimatta ilmestyi keväällä 2023. Julkaisijana on yleiskustantamo Basam Books.

Viikinkosken teksti on hyvin helppolukuista. Kieli on kunnossa ja sanat hallussa. Sisältö vaikuttaa kiintoisalta.

Muodoltaan Kaikesta huolimatta on seikkaperäinen elämäntaito-opas. Amerikkalainen esikuva tuntuu vahvalta.

KAIKESTA HUOLIMATTA opettaa käytännön läheisesti ja helposti omaksuttavalla tavata, miten voi hallita omaa ajatteluansa. Ihmisen ajatteluhan pursuaa välillä ylimääräisiä juttuja, jotka häiritsevät varsinaiseen asiaan keskittymistä. Viikinkoski opastaa lukijaansa pääsemään irti itse rajoittavista uskomuksista ja muuttamaan ajatteluaan entistä käytännöllisemmäksi.

Viikinkosken lähtökohtana on stoalainen filosofia. Hän kaivautuu varsin syvälle esimerkiksi Senecan ja Marcus Aureliuksen ajatuksiin, jotka on suomennettu. Muitakin lähtökohtia vilahtelee: kristillinen teologia, buddhalaisuus, aatehistoria jne.

Aika paljon uutuuskirjan sisällöstä määrittyy itsetunnon ympärille. Viikinkoski havainnollistaa monin tavoin, miten ihminen löydettyään itsensä alkaa uskoa mahdollisuuksiinsa, joita hän ei ensin kuvitellut itsellään olevankaan.

”Huonosta itsetunnosta kärsivä voi esimerkiksi hakea jatkuvasti hyväksyntää väitteelle, jonka mukaan hän ei ole yksi hyvä kuin muut. Hän voi olla ulkopuolisten silmissä, vaikka miten taitava tahansa, mutta ei hyväksy kenenkään kehuja, koska pitää niitä valheina.” (s. 30)

Kirjan alussa kirjoittaja tuo esiin, millaisia epäonnistumisen hetkiä hänellä oli vuosia aikaisemmin. Otetta omasta elämästä ei ollut, eikä myöskään pitempiaikaisia päämääriä. Vasta kun oli eronnut, Viikinkoski koki olevansa pakotettu pohtimaan tarkemmin, miten saisi elämästä aiempaa paremmin kiinni. Hän löysi polun stoalaisten filosofien äärelle.

Marcus Aureliuksen patsas. Campidoglio, Rooma, Italia.

KIRJOITTAJA purkaa omia kokemuksiaan myös mentalistina ja taikurina teoreettisten jaksojen lomassa. Tykkäsin Viikinkosken kirjan käytännönläheisistä esimerkeistä ja harjoituksista. Kaikesta huolimatta on oppikirjamainen. Teorialuvut ja teorioita havainnollistavat harjoitukset vuorottelevat.

Kaikesta huolimatta sisältää paljon hienoja oivalluksia. Yksi on sisäinen äänen konstruktio, jota Viikinkoski esittelee kirjan alkupuolella.

Ihmisen sisäinen ääni kertoo kyseiselle henkilölle tarinoita siitä, mitä maailmassa tapahtuu. Tämä tosin on vaan tulkinta, eikä ole välttämättä totuuden kanssa tekemisissä. Ihmismieli oppii jäsentämään kokemus kokemuksia ja auttaa myös varautumaan tulevaisuuteen vaistomaisesti. Sisäinen opas puhuu meille pitääkseen meidät turvassa kaikelta siltä, mikä voisi joskus epäonnistua.

MYÖS puhe kiitollisuudesta on kiintoisa. Loppujen lopuksi aika paljon on kiittämisen arvoisia asioita. Eroamme kuitenkin siinä, kuinka hyvin tunnistamme kiitoksen aiheita.

Uskonnolliset liikkeet ja uskonnot opastavat aika usein kiitoksen äärelle. Saman tekee myös stoalainen filosofi. Kun muuttaa tapansa katsella asioita, asiat, joita katsoo, muuttuvat. Ihminen oppii katumaan asioita, joita ei ole tehnyt. Mutta tärkeämpää on se, että oppii tunnistamaan tähän päivään liittyvät mahdollisuudet ja tarttumaan niihin.

Tommi Viikinkosken lyhyt kirja jää minusta kesken. Toivottavasti kirjoittaja jatkaa virkistävien aiheidensa parissa myös tietokirjailijana.