Avainsanat

, , , , , ,

lehtola_jyrki2016

Kuva: Marica Rosengård / Schildts & Söderströms

Jyrki Lehtola: Teokset I. WSOY 2001. 709 s.

Suomen haukutuin toimittaja? Rääväsuiden kuningas? Asiattomuuksien asiantuntija? Panettelun maailmanmestari?

Tiiliskivimäinen Teokset I esittelee mahtipontisesti osan toimittaja Jyrki Lehtolan (s. 1963) kautta aikain Ilta-Sanomiin, Imageen, Aamulehteen, Like-Uutisiin ja muihin lehtiin kirjoittamista esseistä ja kolumneista.

Hänen sarkasminsa on partaveitsenterävää ja leikkaa syvältä julkkisten päänahkoja. Ainakin Hector on myöntänyt julkisesti romahtaneensa henkisesti Lehtolan ryöpytysten vuoksi.

Lehtola on kirjallisuudentutkijana ja tekstikriitikkona dekonstruktion esitaistelija, mitä keinoa (todellisuuden pirstaloimista) hän soveltaa sujuvasti kunkin ajan julkkiksiinkin.

Eli kansanomaisesti tulkittuna Lehtola hajottaa ja hallitsee!

Hän on niin ironinen, että on vaikea tietää, milloin hänet voi ottaa vakavasti. Usein ei ollenkaan, varsinkaan Ilta-Sanomien kolumneissa.

Imageen Lehtola näyttää kirjoittaneen enemmän asiapohjalta.

Kolumnisti tuntuu kielensä kanssa olevan riidassa koko ulkopuolisen maailman kanssa. Hän ei myrkkyä säästele eikä kuvia kumartele. Sanakrakkeri oikoo aidat mataliksi ja kyltit kumoon.

Mediakriitikkona hän kuitenkin on omaa luokkaansa.

Lehtola on löytänyt omaperäisellä vaistollaan kiintoisia seikkoja ja katsantokantoja moneen ilmiöön ja henkilöön, joita media hehkuttaa faktiivisina harhakuvina.

Lehtolan missio ei ole paljastaa kulissien takaista todellisuutta vaan vääriä mielikuvia. Kansa kuvittelee mediahenkilöistä aivan vääriä asioita.

Jälkisivistysprojektille on sosiaalinen tilaus, jota täyttämään tarvitaan aktiivinen, moneen suuntaan räiskivä kolumnisti.

Lehtolakaan ei välty fiktion luomiselta, vaan täyttää surutta mielikuviensa tuotteilla aukkoja, joita nimekkäiden julkkisten yksityiselämistä jää askarruttamaan.

Brändi nimeltä Jyrki Lehtola on syntynyt. Hänestäkin voi erehtyä.

– – – – – – – – – – – – – – –

Arvostelu on julkaistu Satakunnan Kansassa 13.1.2002.