Avainsanat

, , , , ,

Kaarlo Bergbom: Aarnihauta ja muita kertomuksia. Kustantamo Helmivyö 2017. 132 s.

Kaarlo Bergbom (1843–1906) tunnetaan suomenkielisen teatterin perustajana, teatterinjohtajana ja näytelmäkirjailijana. Bergbom teki myös pienen määrän lyhytproosaa 1860-luvulla. Turussa tuotettu pienkustanne Aarnihauta ja muita kertomuksia kokoaa Bergbomin nuoruuden novellit yhteen ensimmäistä kertaa yli sataan vuoteen.

Kertomukset ovat aikaisemmin ilmestyneet Paavo Cajanderin toimittamina vuonna 1906. Kirjan toimittanut ja kustantanut turkulainen kirjailija Juri Nummelin on käyttänyt teoksessaan Cajanderin editoimia versioita.

Suomalaisen teatterin suurmieheksi kovalla työllä noussut Bergbom haaveili kirjailijan urasta, mutta jäi siinä puolitiehen teatterin vietyä lopulta kaiken ajan. Bergbomin novellit osoittavat, että hänessä olisi ollut ainesta Juhani Ahon kaltaiseksi ammattikirjailijaksi. Kerronta on ilmavaa, selväkielistä, voimakasta ja tyylitajuista.

Teos sisältää novellit ”Belsazarin pidot”, ”Julian”, ”Aarnihauta” ja ”Sydämiä ihmisteelmässä”. Ensin mainittu tarina on vanhin teksti ja ilmestyi vuonna 1864 Pohjalaisen osakunnan vuosikirjassa. Muutamaa ylimääräistä henkilöä lukuun ottamatta raamatullinen tarina kulkee Vanhan testamentin viitoittamia polkuja pitkin.

Bergbom julkaisi muut kolme novellia Kirjallisessa Kuukauslehdessä, jonka hän oli perustanut vuonna 1865 J. W. CalamniuksenJaakko Forsmanin ja Frithiof Peranderin kanssa. ”Julian” (1867) on dostojevskimäinen tutkielma äidittömän miehen alamäestä, joka alkaa kovasydämisen isän varjosta lapsuudenkodista.

Isänsä käskystä Julian hylkää rakastettunsa Magdaleenan, joka avioituu Julianin veljen kanssa ja muuttaa veljesten lapsuudenkotiin. Kolmiodraama saa onnettoman lopun kuin Goethen Nuoren Wertherin kärsimyksissä (1774).

Kokoelman nimikkonovelli ”Aarnihauta” (1868) on vanhasta rosvosta kertova kasvatuskertomus, joka päättyy kauniisti, rikosteemastaan huolimatta. Kokoelman päättävä ”Sydämmiä ihmistelmeessä” (1869) on lyhyt kertomus nuoresta miehestä sotilasyksikön juhlissa, jossa kauniin naisen tanssiesitys vie kaikkien huomion.

Bergbomin novellit sisältävät värikkäitä tunnelmia Raamatun ajoilta ja ihmistä tutkivia psykologisia kertomuksia. Kertomusten kieli on havainnollista, henkilökuvaus syvällistä ja katsantokannat laajoja kuin maailmaa paljon nähneellä kosmopoliitilla.