Avainsanat

, , ,

Jari Sarasvuo: Captam Apoteko. WSOY 2002. 415 s.

Kun Jari Sarasvuo (s. 1965) saa päähänsä yrittää jotain, sehän ottaa ainoastaan aikansa. Teoksellaan Captam Apoteko hänestä tuli vuonna 2002 romaanikirjailija. Uutta kaunokirjaa hän ei ole kirjoittanut – vielä.

Seitsemän tietokirjaa kirjoittaneen Sarasvuon esikoisromaani ei ole ihan lätyskämäinen yritelmä kunnianhimoisempien projektien puutteessa, vaan vahvanpaksuinen lukuromaani, josta tosin tunnistaa esikoiskirjailijan kädenjäljen. Kerronta lentelee lavealle, ajatukset pirstoutuvat ja ajankuvat sekoittuvat lähes hallitsemattomasti.

Päähenkilö Johannes Appelsin on nousukasmainen mainosyrittäjä, joka menee 10 raskaan yrittäjävuoden jälkeen henkisesti sekaisin ja alkaa elää harhoissa. Hän nimittää mielikuviaan muokkaavaa riivaajaansa Captam Apotekoksi. Sekoilua riittääkin muidenkin yöuniin saakka.

Uskonnollisia kysymyksiä Sarasvuo sivuaa romaanissaan tämän tästä. Johannes törmää kotiovellaan mm. Jehovan todistajiin ja käy näiden kanssa pitkiä vuoropuheluja. Päähenkilö kasvaa oman tiensä kulkijaksi myös uskonnollisessa mielessä.

Captam Apoteko on täynnä jyrkilehtolamaista ilmiöiden, henkilöiden ja muiden keksittyjen juttujen kommentointia. Kaikkitietävä kertoja kertoo mielipiteensä jos jonkinlaisista asioista Zippo-sytkäreiden toimintavarmuudesta lähtien.

Sarasvuon ilmaisusta on vielä aimo matka siihen lakoniseen ja kypsän tyylikkääseen kirjoittajanotteeseen, joka tekisi hänestä suuren asiaprosaistin. Raakilemaisuudesta kasvaa kuitenkin moni kirjailijanalku pois uusien teosten myötä; niinkö käy myös monitoimiyrittäjä Sarasvuollekin?