Avainsanat

, , ,

My Fair Lady Photography

Pirjo Toivanen: Pyhä paha perhe. Stresa 2017. 258 s.

Porissa syntyneen mutta Italiassa tällä hetkellä asuvan Pirjo Toivasen esikoisromaanin Pyhä paha perhe (2017) päähenkilö on kolmikymppinen naisnäyttelijä Mirja Mustasaari, joka on viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Lyttylässä. Romaanin aikana hän asuu ja näyttelee Helsingissä.

Nopeasti etenevät tapahtumat ajoittuvat 1990-luvun alkuun, jolloin lama runtelee Suomea. Mirja Mustasaaren miesystävä Juha on hammaslääkäri, joka joutuu taloushuijauksen kohteeksi työpaikallaan.

Romaanihenkilönä Mirja vaikuttaa onnettomalta. Takana on avioero ja lapsen yksinhuoltajuus.

Teatteriura on tuonut kuuluisuutta jopa niin, että tuntemattomat ihmiset osoittavat huomiotaan. Silti Mirja on ajoittain niin surullinen, että hän itkeskelee hallitsemattomasti.

Adoptio on kerronnan keskiössä tämän tästä.

Päähenkilö tietää olevansa ottotyttö. Aikuisena hän alkaa etsiä biologista taustaansa ja mietti syntyjä syviä: kuinka joku voi antaa terveen vauvan pois?

Jäljet johtavat Karkkilaan, jonne Mirja menee penkomaan juuriaan.

”Totuus on, että Karkkilassa joku on pannut minut kierrätykseen.”

Vähitellen Mirjan menneisyys ja Juhan kokema talousrikos kietoutuvat yhteen. Tapahtumat lähtevät näin nopealle kiertoradalle, jossa lopulta häämöttää onnenmakuinen loppu.

Romaanikertojan mukaan unelmista ei kannata luopua, vaikka tulisi millaisia vastoinkäymisiä.

Esikoiskirjailijan ilmaisu on ilmeikästä ja uskottavaa. Kieli on nautittavan täsmällistä ja virheetöntä.

Mirjan puhekieli on oma lukunsa. Kun hän menee hämilleen tai ajatuksiinsa, hän alkaa puhua itselleen läheisintä kieltä eli Porin murretta.

Kirjoitusote pursuaa sanoja sydämen kyllyydestä. Tekstistä löytyy tyyliä kukkuramitoin. Lyhentäminen olisi kuitenkin tehnyt hyvää sekä ilmaisulle että sisällölle.

Pirjo Toivanen muutti aikoinaan opiskelemaan Helsinkiin. Hän asui vientitehtävien siivittämänä 11 vuotta ulkomailla Lontoossa, Haagissa ja Milanossa. Tällä hetkellä Toivanen asuu Stresassa Pohjois-Italiassa sekä Floridassa.

reijojapirjo-1

Pirjo ja Reijo Toivanen.