Avainsanat

, , , , , ,

Suzanne Collins: Balladi laululinnuista ja käärmeistä. Nälkäpeli-sarja. Alkuteos The Ballad of Songbirds and Snakes (USA 2020). Suom. Helene Bützov. WSOY 2020. 601 s.

AMERIKKALAISKIRJAILIJA Suzanne Collins (s. 1962) aloitti kirjallisen uransa vuonna 1991. George R. R. Martinin tavoin hän toimi vuosia televisio-ohjelmien käsikirjoittajana ennen kaunokirjallista uraa.

Kun Martin teki TV-draamaa, Collins käsikirjoitti lastenohjelmia. TV-työn ohessa Collins tuotti ns. Nälkäpeli-trilogian (2008–2010), jonka osia on myyty yhteensä yli sata miljoonaa kappaletta ympäri maailmaa. Kirjasarja sovitettiin neliosaiseksi elokuvasarjaksi.

Tapa tai tule tapetuksi. Se on jälleen Nälkäpelin hinta viime vuonna ilmestyneessä ja suomennetussa prequel-romaanissa Balladi laululinnuista ja käärmeistä.

Romaani jatkaa Matkijanärhen synkkyyttä. Huumoria on hyvin vähän. Uutuusromaanin tapahtumat sijoittuvat 60 vuotta ennen ensimmäisen Nälkäpeli-kirjan otteluita.

Collinsin sankarikuvassa hyvikset ovat marttyyreja ja pahikset brutaalin kuoleman arvoisia. Ruumiita tulee tässäkin romaanissa kasapäin.

Presidentti Coriolanus Snow (Donald Sutherland) elokuvasta Vihan liekit (2013). Valokuva: Murray Close/AP.

PÄÄHENKILÖNÄ on tulevana pahiksena tunnettu nuori Coriolanus Snow, joka vaikuttaa 18-vuotiaana hyvin sympaattiselta. Miehen todellinen luonne on vasta kehitysasteella.

Balladi laululinnuista ja käärmeistä alkaa vauhdikkaasti.

Järjestyksessä kymmenes Nälkäpeli on alkamassa. 12 vyöhykkeen tribuutit ja näiden ohjaajat nimetään. Tribuutteja pidetään eläintarhan häkissä odottamassa Nälkäpelin alkua. Sitten peli lähtee käyntiin, ja ihmisiä kuolee lähes joka aukeamalla mielikuvituksellisilla tavoilla.

Vyöhykkeen 12 tyttötribuutti Lucy Gray Baird käyttää käärmeitä muita tribuutteja vastaan, laulaa upealla äänellä vangiten yleisönsä huomion ja pitää yllään röyhelömekkoa. Tytön tutoriksi Capitolin eliittikoulussa Akatemiassa määrätään Coriolanus Snow, jonka ensivaikutelma Lucysta voisi olla positiivisempikin. 

Pienikokoinen, musiikkia harrastava tyttö vaikuttaa ensi alkuun melko epätodennäköiseltä voittajaehdokkaalta. Snow haluaa kuitenkin tribuuttinsa voittavan, koska hän tienaisi samalla itselleen stipendin yliopistoon. Sitten Lucy ja Coriolanus vielä rakastuvat toisiinsa.

Lucyn koskettavista balladeista tulee romaanin kantava voima. Balladi laululinnuista ja käärmeistä osoittaa havainnollisesti, miten Nälkäpeli kehittyi sellaiseksi julmaksi TV-otteluksi kuin myöhemmässä trilogiassa.

Collinsin Nälkäpeli-kirjat ovat sisällöltään viihdyttäviä YA-kirjoja, vaikka ovat lähtökohtaisesti aika synkkää luettavaa. Kirjailija hallitsee hyvin sekä problemaattisen henkilökuvauksen, utopistisen miljöön rakentelun että koko ajan kiristyvän jännityskerronnan.

Nälkäpeli ei uutuusromaanissa ole vielä niin suosittu mediatapahtuma kuin myöhemmin Katnissin ja Peetan osallistuessa siihen. Balladista laululinnuista ja käärmeistä tulee kehitysromaani, jossa etsitään sitä polkua, jolle ajauduttuaan Coriolanuksesta tulee aika myötä vertaansa vailla oleva pahispresidentti. Hän aloittaa kyllä jalosti, mutta sitten politiikka turmelee hyvän miehen.

Helene Bützovin (s. 1955) loistavaa suomennosta täytyy kehaista, vaikka se on tehty nopealla aikataululla. On hienoa, että spefi saa tällaisia suuruuksia kääntäjikseen. Bützov on suomentanut Collinsin kirjojen lisäksi muun muassa Kazuo Ishiguron ja Philip Pullmanin teoksia.

Kirjailija Suzanne Collins. Kuva: The New York Times.